Architektura doby popelnicových polí v Čechách - Šťastný, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2020)
Předložená práce se věnuje stavebním řešením staveb doby bronzové na území Čech. Konkrétně mladší a pozdní dobou bronzovou tedy obdobím, které nazýváme doba popelnicových polí. Na úvod jsou vymezeny pojmy týkající se stavebnictví doby bronzové obecně. Velká část je zde věnována sídlištím tohoto období, na kterých byly objeveny doklady pozůstatků staveb či objektů se stavbami úzce spojenými. Cílem je tedy při použití těchto pramenů uvést možné hypotézy o vzhledu nebo funkci staveb v tomto období.
Architecture of the urnfield period in Bohemia
Keywords: architektura; stavebnictví; konstrukce; mladší a pozdní doba bronzová; doba popelnicových polí; architecture; construction; structure; late bronze age; urnfield period