Logistika v nemocničním prostředí - Severinová, Monika (Jihočeská univerzita, 2009)
Jako téma mé bakalářské práce jsem zvolila oblast nákupu a zásobování, která se stává důležitým strategickým činitelem v současných tržních podmínkách. Základní nutností a požadavkem doby je minimalizace nákladů z toho plynoucí lepší konkurenceschopnost výrobků a služeb a tím i prosperita podniku. V bakalářské práci jsem se zaměřila na zásobovací systém konkrétní nemocnice, kde cílem bylo navrhnout možné zefektivnění a redukci logistických nákladů. V praktické části je provedena analýza stávajícího systému logistických procesů v nemocnici. Výstupem práce je návrh na zavedení změn ve skladu, zavedení nového elektronického systému, zavedení čárových kódů EAN a celkové propojení skladu a obchodního oddělení nemocnice. Jako perspektivní řešení rovněž považuji propojení skladového informačního systému NEOS do ústavní nemocniční lékárny a zavedení outsourcingu ve službách, jako je údržba, úklid a prádelna. Nemocnice by se měla snažit také snížit počet stávajících dodavatelů. Navrhuji navázat formu kooperace s největšími dodavateli, a to pomocí uzavření strategických aliancí a dohodnout množstevní slevy za odběr materiálu. Velmi kladně hodnotím zavedení systému Just-in-time v zásobování nemocnice. Doporučuji akreditovat se na certifikaci ISO a tím dosáhnout zkvalitnění služeb nemocnice a konkurenceschopnosti na trhu.
Logistics in hospitals
Keywords: logistika; nemocnice; just-in-time; outsourcing; dodavatelé; logistics; hospital; just-in-time; outsourcing; suppliers