Optimalizace procesu kontroly mléčné užitkovosti skotu prováděného firmou Natural, spol. s r.o. - Zikmund, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Výsledky KU patří k základním zdrojům informací pro chovatele i plemenářské organizace, což souvisí se zlepšováním úrovně chovů a kvality plemen. Cílem práce bylo zdokumentování činnosti a pracovních podmínek plemenářských pracovníků při KU, z toho vyplývající případný návrh optimalizace některých postupů v procesu kontroly mléčné užitkovosti krav uplatňovaných plemenářskou firmou Natural, spol. s r.o. Další část práce obsahuje návrh připařovacího plánu pro vybraný chov skotu za účelem zlepšení jeho užitkové úrovně. V práci bylo sledováno osm chovů, které byly s plemenářskými techniky navštíveny čtyřikrát v rozdílných sezónních podmínkách. V kontrole dojitelnosti byl ve dvou chovech sledován rozdíl v dojitelnosti mezi plemeny české strakaté a holštýnské. Připařovací plán pro vybraný podnik byl vypracován na základě podkladů z kontroly užitkovosti. Sledování prokázalo, že technologie dojíren mají vliv na časovou náročnost průběhu KU, zároveň bylo potvrzeno pozitivní ovlivnění časové náročnosti po přechodu na elektronickou podobu zpracování dokumentace kontroly užitkovosti. V práci jsou uvedeny i další vlivy působící na činnost pracovníka. V kontrole dojitelnosti byla zjištěna průměrná dojitelnost 2,6?0,5 l/min u čtrnácti sledovaných dojnic plemene české strakaté a průměrná dojitelnost 2,4?0,5 l/min u sedmnácti sledovaných dojnic holštýnského plemene. Průměrný nádoj byl 13,7?3,3 l u plemene české strakaté a 17,5?2,1 l u holštýnského plemene. Sestavením připařovacího plánu byl zde dokumentován účel a praktikovaný postup jeho vyhotovení plemenářskou firmou, včetně struktury využívaných údajů KU. V závěru práce jsou na základě zjištěných poznatků z KU uvedena praktická doporučení.
Optimizing the process of dairy cattle milk recording performance by company Natural, spol. s r.o.
Keywords: kontrola užitkovosti; kontrola dojitelnosti; připařovací plán; performance control; dairy control; crunching plan