Vliv produktivity práce na dynamiku mezd a pracovní nákladovost u vybraných zemědělských podniků - Šimůnková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je zaměřena na posouzení vlivu produktivity práce na dynamiku mezd a pracovní nákladovost u vybraných zemědělských podniků. V teoretické části je vysvětlena produktivita práce, její samotné měření a vztah k průměrné mzdě. Dále je pozornost věnována mzdě, mzdovým formám, pohyblivým složkám mzdy a superhrubé mzdě. Praktická část je zaměřena na porovnání mzdového vývoje v zemědělství s průměrem ČR, dále jaký vliv má změna průměrné produktivity práce a průměrné mzdy na průměrnou pracovní nákladovost u 74 zemědělských podniků za období 2005, 2008 a 2009. Na závěr je posuzováno, zda vývoj mezd v čase je přiměřený vývoji produktivity práce za období 2005-2010.
The impact of labor productivity on the dynamics of wages and working expensiveness of selected farms
Keywords: Produktivita práce; superhrubá mzda; pracovní nákladovost; Labor productivity; Super wage; Operating Costs