Populace bobra evropského (Castor fiber) v CHKO Český les - Marková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce byl monitoring bobra evropského (Castor fiber) ve vymezené oblasti centrální části CHKO Českého lesa se zaměřením na zjištění početnosti populace a potravních nároků. Monitoring probíhal v prosinci roku 2013 a lednu roku 2014. Data byla získávána během pochůzek po břehových liniích vodních toků a ploch nacházejících se v monitorované oblasti a měla podobu GPS lokací zaznamenávající pobytové známky. Takto sebraná data byla převedena do geografického informačního systému, kde byla pomocí jádrového odhadu hustoty (kernel density estimates) vymezena jednotlivá teritoria bobřích rodin. Na základě počtu vymezených teritorií a průměrného počtu jedinců připadajícího na jednu rodinu byl odhadnut celkový počet jedinců nacházejících se v monitorované oblasti. Celkem bylo vymezeno 15 teritorií čítajících přibližně 81 jedinců. Nejčastěji nalezeným typem obydlí byl hrad. Nejvíce kácenou dřevinou byl rod Salix (37,86 %). Dále byly ve velkém množství využívány také dřeviny rodu Betula (29,04 %), Alnus (17,70 %) a Populus (9,73 %). Nejčastěji kácené byly dřeviny s průměrovou kategorií 2,6 6 cm (30,45 %) a do 2,5 cm (20,96 %).
The population of the European beaver (Castor fiber) in PLA Český les
Keywords: bobr evropský; CHKO Český les; monitoring; početnost populace; potravní nároky; European beaver; PLA Český les; monitoring; number of population; food demands