Srovnání ekonomických a ekologických aspektů zpracování odpadů ve vybraných obcích různých velikostí - Havlová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Odpadové hospodářství se v souvislosti s industriálním rozvojem společnosti stává významnou součástí jak ekonomiky, tak i ochrany životního prostředí. Zejména je nutno snižovat množství odpadu ukládaného na skládky bez dalšího využití postupně tak, aby se v horizontu nejvýše 10 let zcela odstranilo skládkování nejen využitelných druhů odpadu, ale směsného komunálního odpadu vůbec. Tato diplomová práce se zabývá stavem odpadového hospodářství obcí různých typů a velikostí. Cílem práce pak je stanovit možnosti optimalizace odpadového hospodářství, s přihlédnutím k ekonomickým a technickým možnostem jednotlivých typů obcí. Práce je rozdělena do dvou částí. První, teoretická část, se zabývá problematikou odpadového hospodářství z historického hlediska, rozebírá obecně jednotlivé způsoby likvidace odpadů a popisuje jejich ekonomické a ekologické aspekty a dopady. Stručně je také shrnut vývoj legislativy nakládání s odpady. Praktická část je zaměřena na rozbor stavu odpadového hospodářství ve vybraných obcích. Bylo zvoleno celkem dvanáct obcí, ve třech skupinách různých velikostí, a proveden průzkum způsobů zpracování odpadů a vlivu velikosti obce a technických možností na ekonomiku likvidace odpadů. Výsledky ukázaly, že obce mají značné rezervy ve snižování množství odpadů ukládaných na skládky a ekonomickém využití třídění odpadů. V závěru práce jsou stanoveny některé náměty pro optimalizaci odpadového hospodářství obcí.
Economical and ecological comparison of waste management in selected municipalities of various sizes
Keywords: odpadové hospodářství; likvidace odpadů; třídění odpadů; recyklace; biologicky rozložitelný odpad; energetické využití odpadů; životní prostředí; waste management; waste disposal; waste sorting; recycling; biodegradable waste; energy recovery from waste; environment