Rekonstrukce metabolických drah bakterií Legionella polyplacis a Candidatus Riesia pediculischaeffi, symbiontů vší - Zadinová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2021)
Genomy dvou bakterií Legionella polyplacis a Candidatus Riesia pediculischaeffi, endosymbiontů vší, byly prozkoumány a porovnány. Zachované geny byly identifikovány, přiřazeny k příslušným metabolickým drahám a uvedeny v tabulce sloužící jako elektronická příloha. U jednotlivých metabolických drah byla posouzena kompletnost a funkčnost. Na základě výsledků byly vytvořeny metabolické mapy pro obě bakterie
Reconstruction of metabolic pathways of Legionella polyplacis and Candidatus Riesia pediculischaeffi, lice symbionts
Keywords: symbionti hmyzu; Legionella polyplacis; Candidatus Riesia pediculischaeffi; vši; endosymbióza; degradace genomu; obsah GC; metabolismus; vitamíny B; aminokyseliny; glykolýza; citrátový cyklus; pentózofosfátový cyklus; puriny; pyrimidiny; oxidační fosforylace; insect symbionts; Legionella polyplacis; Candidatus Riesia pediculischaeffi; sucking lice; endosymbiosis; genome degradation; GC content; metabolism; B vitamins; amino acids; glycolysis; citrate cycle; pentose phosphate pathway; purines; pyrimidines; oxidative phosphorylation