Osobnost rakouského vyslance Ferdinanda Marka v Československu a profil jeho politických relací ve 20. a 30. letech 20. století - Klofáčová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Studie se zabývá osobností rakouského vyslance a diplomata Ferdinanda Marka v Praze a proměnami jeho osobnosti v souvislosti s politickými relacemi v období 20. a 30. let 20. století v kontextu mezinárodně-politického vývoje meziválečného Československa. Cílem práce je nejen analýza a popis činností rakouského vyslance v Praze, s ohledem na charakter diplomatických a osobních zpráv své mateřské instituci - Státnímu úřadu pro zahraničí ve Vídni, ale také rozbor historického kontextu tohoto období na území střední Evropy včetně Československa. Práce vychází z dosud nepublikovaných pramenů Rakouského státního archivu ve Vídni (Österreichisches Staatsarchiv Wien) a četné německé, rakouské a české literatury. Práce je vypracována v českém jazyce.
The personality of the Austrian envoy Ferdinand Marek in Czechoslovakia and the profil of his political relations in the 1920s and 1930s in the 20th century
Keywords: Ferdinand Marek; Československo 1918-1938; První Československá republika; československo-rakouské vztahy.; Ferdinand Marek; Czechoslovakia 1918-1938; The first Czechoslovak Republic; Czechoslovak-Austrian relations.