Interactions of Trypanosoma brucei FOF1 ATP Synthase Subunits - An Application of Yeast Two Hybrid - Guggenberger, Matthias (Jihočeská univerzita, 2013)
Trypanosoma brucei je jednobuněčný parazit způsobující závažnou spavou nemoc u lidí a nemoc zvanou nagana u zvířat. Tato onemocnění jsou endemická v rozvojových zemí subsaharské Afriky. I když v poslední době klesá počet nakažených lidí, spavá nemoc je letální pokud je neléčena. Bohužel i dostupná léčba je silně nevyhovující z důvodů své toxicity, efektivity vůči rezistentním kmenům a náročnosti na aplikaci. Proteinový komplex FoF1 ATPsyntáza je životně důležitý pro buňku parazita a jeho složení a funkce je rozdílná od komplexu buňky lidské. Kromě velmi dobře konzervativních podjednotek FoF1 ATP syntázy tento komplex také obsahuje nové podjednotky, které nemají homology mimo skupinu trypanozóm. I funkce tohoto komplexu je jedinečná, jelikož tento komplex nevytváří ATP, jak jeho jméno napovídá, ale tuto molekulu hydrolyzuje za účelem vytvoření membránového potenciálu a tudíž funguje jako FoF1 ATPáza. Díky těmto vlastnostem je tento proteinový komplex považován za možný cíl pro vývoj nových chemoterapeutik. Detailní zkoumání tohoto komplexu může osvětlit funkci nových podjednotek a také jejich pozici v rámci komplexu. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli studovat proteinové interakce znamých i nových podjednotek in vivo metodou ?yeast-two-hybrid?. Z dostupných výsledků je patrné, že tento přístup je možný a přínosný a pomůže vytvořit mapu proteinových interakcích podjednotek FoF1 ATPázového komplexu u T. brucei.
Interactions of Trypanosoma brucei FOF1 ATP Synthase Subunits - An Application of Yeast Two Hybrid
Keywords: Trypanosoma brucei; FOF1-ATP Synthase; yeast two hybrid; protein interactions; Human African Trypanosomiasis; drug target