Rostlinný motiv v malířství koncem 19. a v první polovině 20. století - Kovářová, Hana (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce Rostlinný motiv v malířství koncem 19. a v první polovině 20. století sestává ze dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá motivem rostliny v malířství koncem 19. a v první polovině 20. století. Přibližuje květiny jako rostliny ve významových vrstvách, které jsou součástí výtvarného díla. Příkladem je předkládané dílo P. A. Renoira. Praktická tvůrčí část prezentuje osm lavírovaných kreseb s motivy rostlin, jako jsou: gladiol, lilie, hortenzie, růže, slunečnice a cínie. Součástí prezentace je série skicového materiálu.
Vegetable motif in painting at the end of the 19th and the first half of the 20th century
Keywords: květina; rostlinný motiv; Piere-Auguste Renoir; impresionismus; lavírovaná kresba; skici; flower; plant motif; Pierre-Auguste Renoir; impressionism; wash drawing; sketches