Metodické postupy a srovnání různých technik tejpování v oblasti kolenního kloubu - Syrovátka, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je teoreticko-didaktické povahy a zabývá se srovnáním metodických postupů tejpování v oblasti kolenního kloubu. Analytická část práce byla sestavena na základě rozboru odborné literatury a obsahuje podrobný popis anatomie, kinesiologie a častých poranění kolenního kloubu. Dále se v práci věnujeme samotné metodě tapingu, kde jsou nejdříve rozděleny pásky na pružné a pevné, následně jsou popsány jednotlivé metody, funkčnost a zásady správného tejpování. Stěžejní je v této práci syntetická část, zde jsou jednotlivě popsány a poté srovnány metodické postupy tejpování v oblasti kolenního kloubu. Srovnáváno bylo tejpování při celkové stabilizaci, postranních vazů, čéšky a tejpování po poranění předního zkříženého vazu. Součástí syntetické části jsou pořízené fotografie jednotlivých postupů tejpování pevnými a pružnými páskami, včetně detailního popisu techniky provedení a jejich porovnání. Výsledná práce by mohla v budoucnu posloužit jako pomůcka pro sportovní trenéry či jedince, kteří se věnují regeneraci ve sportu.
Methodical procedures and comparison of various techniques of taping in the area of the knee joint
Keywords: tejpování; kolenní kloub; vazy; tejp; páska; aplikace; taping; knee joint; ligaments; tape; band; application