Imunomodulační účinky extraktů z helminta na střevní buněčnou linii potkaního modelu - Levá, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
V této studii byl testován imunomodulační účinek exkrečních/ sekrečních produktů, hrubých extraktů z dospělce a hrubých extraktů z larvocyst tasemnice Hymenolepis diminuta na střevní epiteliální buněčnou linii z potkana. Imunomodulační účinek všech extraktů H. diminuta byl určen genovou expresí TNFa, IL-17re and IL-33 metodou real-time PCR. Bylo zjištěno, že nejsilnější protizánětlivý účinek u zánětlivých epiteliálních potkaních buněk mají exkreční/sekreční produkty H. diminuta. Důležitou roli v imunomodulaci hraje také hrubý extrakt z dospělce této tasemnice.
Immunomodulatory effects of helminth´s extracts on the rat intestinal cell line
Keywords: extrakty; exkreční/sekreční produkty; helmint; genová exprese; imunomodulace; imunitní odpověď; Hymenolepis diminuta; epiteliální buňky; potkan; cytokin; extract; excretory/secretory products; helminth; gene expression; immunomodulation; immune response; Hymenolepis diminuta; epithelilal cell; rat; cytokine.