Realizace aktivní politiky zaměstnanosti v Jihočeském kraji v letech 2007-2013 - Pauch, Václav (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce na téma "Realizace aktivní politiky zaměstnanosti v Jihočeském kraji v letech 2007-2013" se zaměřila na výzkum poskytování finančních prostředků na nástroje aktivní politiky zaměstnanosti v Jihočeském kraji. Aktivní politika zaměstnanosti je prostředek státu při realizaci politiky zaměstnanosti, která je součástí sociální politiky. Snahou je zapojit do zaměstnání co největší počet lidí bez práce. Ti mohou nebo nemusí být evidováni u úřadu práce. Aktivní politika zaměstnanosti je financována ze dvou zdrojů: z prostředků státního rozpočtu a z prostředků Evropského sociálního fondu, který je určen na podporu realizace Evropské strategie zaměstnanosti. Mezi základní programy Evropského sociálního fondu využívané v rámci aktivní politiky zaměstnanosti patřil Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost na léta 2007-2013. V teoretické části byl popsán legislativní stav. Popis je rozdělen na několik částí: vymezení pojmů, komplexní popis nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti a prováděcí předpisy pro aktivní politiku zaměstnanosti. Praktická část je rozdělena na popis cíle práce, použitou metodiku, analýzu, interpretaci dat a diskusi. Cílem práce bylo zjistit odpověď na dvě hypotézy: H1: Vyšší míra nezaměstnanosti znamená vyšší využití nástrojů - veřejně prospěšných prací a společensky účelných pracovních míst. H2: Růst výdajů aktivní politiky zaměstnanosti snižuje dlouhodobou nezaměstnanost. Výsledky analýzy dat a jejich statistického vyhodnocení potvrzují pro hypotézu H1 její nepravdivost pro jihočeský region. Výsledky analýzy dat a jejich statistického vyhodnocení potvrzují pro hypotézu H2 její nepravdivost pro jihočeský region. Pro vypracování bakalářské práce byla použita metoda analýzy dokumentů, sekundární analýza dat.
Active Employment Policy Realization in South Bohemian region during 2007-2013
Keywords: Politika zaměstnanosti; aktivní politika zaměstnanosti; Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost; nástroje aktivní politiky zaměstnanosti; veřejně prospěšné práce; společensky účelné pracovní místo; dlouhodobá nezaměstnanost; Employment policy; active employment policy; Operation programm Human Resources and the employment; instruments of active Labour market policy; community service; socially beneficial jobs; long-term unemployment