Mechanism of photoprotection in photosynthetic proteins - Kuthanová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2015)
Nefotochemické zhášení je důležitým ochranným mechanismem fotosyntetických proteinů při vysoké intenzitě ozáření. V této práci byla optimalizována izolace nativních světlosběrných antén z řasy Chromera velia za využití metod centrifugace na sacharózovém gradientu, izoelektrické fokusace, iontově výměnné chromatografie a gelové elektroforézy. Dále byla studována schopnost světlosběrných antén indukovat nefotochemické zhášení in vivo a in vitro.
Mechanism of photoprotection in photosynthetic proteins
Keywords: Nefotochemické zhášení; Chromera velia; světlosběrné antény; fotoprotekce; fotosyntéza; Nonphotochemical quenching; Chromera velia; light harvesting antennae; photoprotection; photosynthesis