Sedlčansko a okolí v literárních pověstech (na základě vybraných děl) - Musílková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se bude zabývat literárními pověstmi tradovanými na Sedlčansku a v jeho blízkém okolí na základě kulturně-geografického vymezení daného regionu. Podkladovým materiálem budou čtyřdílné Pověsti Sedlčanska od regionálního autora Karla Bazala, zároveň se diplomová práce pokusí o stručný nástin jeho života a díla, resp. o jeho eventuální začlenění do dobového kontextu. Pozornost bude zaměřena nejen na interpretaci pověstí na základě rozmanitého heuristického materiálu, ale i na charakteristiku postav. Práce, která metodologicky využije teorii regionální literatury a genologické vymezení pověsti, bude doplněna fotografiemi daných míst a plánem projektového vyučování na základě interdisciplinárních vztahů (2. stupeň ZŠ).
The area of Sedlčany in literary legends (based on chosen literary works)
Keywords: Sedlčansko; pověsti; regionální literatura; Karel Bazal; projektové vyučování; Area of Sedlčany; legends; regional literature; Karel Bazal; project based learning