Agresivita a šikana mezi dětmi na základní škole - Holatová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřená na vysvětlení celoplošného problému zvaného "šikana". Má poukázat na problematiku šikanování, zdůraznit potřebu jejího řešení a upozornit na ni jako alarmující problém v naší společnosti. Teoretická část bude vycházet z odborné literatury, která je zaměřená na agresi, šikanu jako takovou a vše, co s ní souvisí. Definuje možné metody prevence, odhalení šikany a eventuální pomoc obětem. Praktická část je věnována výzkumu, jehož úkolem je zjistit výskyt projevů šikany na vybrané základní škole, respektive na druhém stupni, a přístup k prevenci šikany. Zmapovat rozsah osobních zkušeností žáků 7. a 8. ročníků, jak jsou žáci o šikaně informováni a jestli by uměli upozornit na šikanu probíhající v jejich okolí. Výzkum je prováděn pomocí dotazníkového šetření.
Aggressiveness and chicane among children at an elementary school
Keywords: agrese; šikana; oběť; agresor; základní škola; učitel; rodič; prevence; aggression; bullying; victim; aggressor; elementary school; teacher; parent; prevention