Činnost Policie České republiky při demonstracích - Dvořák, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Činnost Policie České republiky při zásazích na demonstracích je téma, které se vzhledem k politické situaci a nárůstu různých extrémistických hnutí či organizací dotýká široké veřejnosti. Demonstrace jsou vždy medializovány a činnost specializovaných útvarů Policie České republiky nezůstává bez komentáře veřejnosti. Z důvodu neustálé diskutabilnosti považuji toto téma za zajímavé a aktuální pro zpracování bakalářské práce. Uvedená práce se zaměřuje na vymezení základních pojmů, problematiku Policie České republiky tj.úkoly, povinnosti a oprávnění při zásahu, použití donucovacích prostředků, postupy a taktika pořádkové jednotky. Dále pak na jednotlivé složky Policie České republiky, které zasahují při demonstracích antikonfliktní tým, specializovaná pořádková jednotka a pořádková jednotka. V neposlední řadě se práce věnuje účastníkům demonstrací, kteří vyznávají určitý druh politického přesvědčení. Pro přehlednost a zajímavost je v práci uvedena využitelnost pořádkové jednotky Jihočeského kraje za období 2010 I. pololetí 2016, která dokládá, že potřeba pořádkové jednotky se každým rokem zvyšuje. Zpracovaná práce může být informačním přínosem nejen pro studenty, ale i širokou veřejnost.
Activities of the Police of the Czech Republic during Demonstrations
Keywords: demonstrace; policie; pořádková jednotka; oprávnění; demonstration; police; riot control unit; authorisation