Výchova dítěte v problémové rodině - Rychterová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá výchovou v problémové rodině. Popisuje jednotlivé typy problémových rodin, charakterizuje jejich příčiny a poukazuje na to, jakým způsobem je ovlivněna výchovná funkce rodiny a jaké dopady to má na vývoj dítěte. V teoretické části jsou vymezeny pojmy související s rodinou, výchovou a problémy, se kterými se rodiny potýkají. V závěru teoretické části jsou uvedeny poradenská zařízení a instituce, která se zabývají rodinami s dětmi. Praktická část je zaměřena na zmapování současné situace těchto rodin s použitím dotazníkového šetření a případových studií.
Raising children in problematic families
Keywords: Rodina; problémová rodina; funkce rodiny; dítě; výchova; rizikové chování; Family; problematic family; family functions; child upbringing; risky behavior