Životní styl imigrantů a azylantů. - Fialová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2007)
Životní styl imigrantů a azylantů Migraci lze definovat jako časově více či méně ohraničený proces přesunu lidí mezi prostory určenými státními hranicemi, neboť lidé se odjakživa přesouvali z místa na místo. Je to proces, v němž jednotlivec či skupina osob opouští svou zemi, aby nalezl či nalezla lepší místo k životu. Každý člověk má svůj životní styl a ten je jedním ze základních faktorů ovlivňujících kvalitu života. Životní styl se vytváří v průběhu života, kdy se člověk dostává do interakce s okolím. Teoretická část diplomové práce je rozdělena do6 hlavních kapitol, které zahrnují celou problematiku životního stylu imigrantů a azylantů. Je zde rozebrána historie migrace do České Republiky, azylová procedura a neméně důležité je i zmínění o životním stylu národnostních menšin. V poslední kapitole se zabývám integrací cizinců v České Republice. Výzkumná část diplomové práce byla věnována životního stylu imigrantů a azylantů v ČR a v jejich zemi původu. Cílem bylo porovnat životní styl imigrantů a azylantů v ČR a v jejich zemi původu. Stanovená hypotéza byla, že životní styl imigrantů a azylantů je stejný v ČR jako v jejich zemi původu. Oblastí výzkumu byl Jihočeský, Plzeňský a Ústecký kraj. K výzkumné části diplomové práce byl použit dotazník, který byl anonymní a byl sestaven z otázek uzavřených, polootevřených a otázek otevřených. V průběhu čtyř měsíců bylo osloveno 100 respondentů. Návratnost dotazníků byla 64%. Po vyhodnocení dotazníků se došlo k výsledku, že imigranti a azylanti mají stejný životní styl v ČR jak v jejich zemi původu. S výsledky práce bude seznámena široká veřejnost a studenti sociálních škol i jejich kantoři. Doporučila bych se více zaměřit na individuální sociální práci. Jelikož má každý jedinec jiné potřeby je důležité k těmto lidem přistupovat jednotlivě. Bezproblémová integrace do české společnosti podle mého názoru také souvisí s tím, jak na ně bude reagovat majoritní populace. Proto bych také ráda seznámila s výsledky širokou veřejnost. Má práce by tedy mohla být příručkou, kde by se lidé dozvěděli o národnostních menšinách žijících v České Republice. Na konci diplomové práce jsou přílohy týkající se tohoto tématu. Je nutné si zapamatovat, že čím více pomůžeme cizincům integrovat se a přijmeme je za své spoluobčany, tím rychleji se budou cítit v České Republice jako ''doma''.
Lifestyle of immigrants and recognized refugees.
Keywords: MIGRACE; IMIGRANT; AZYLANT; ŽIVOTNÍ STYL; INTEGRACE; MIGRATION; IMMIGRANT; RECOGNIZED REFUGEES; LIFE STYLE; INTEGRATION