Analýza zdravotně sociálních důsledků na život pacientů s polytraumatem - Placer, Jiří (Jihočeská univerzita, 2012)
Polytrauma je závažné vícečetné poranění, které člověka bezprostředně ohrožuje na životě. Prodělání polytraumatu pak významně ovlivňuje kvalitu života a tudíž v jeho důsledku i jednotlivé složky osobnosti klienta. Výzkum ukázal, že úspěšnost terapie realizované v systému ucelené rehabilitace závisí nejen na efektivní zdravotní péči poskytované multidisciplinárním týmem odborníků, ale také na aktivní participaci klientů v průběhu léčebného procesu. Na kvalitu života pacientů s polytraumatem má významný vliv nejen jejich věk, pohlaví, vzdělání, povolání, klasifikace vícečetných poranění, ale i podpora partnera, nebo rodiny.
Analysis of healthy social effects for the life of patiens with polytrauma
Keywords: Kvalita života; ucelená rehabilitace; polytrauma; mezinárodní klasifikace funkčních schopností; postižení a zdraví; Quality of life; comprehensive rehabilitation; multiple injury; international classification of function; disability and health