Krajské volby 2012 v Jihočeském kraji - Marchalová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem diplomové práce jsou Krajské volby 2012 v Jihočeském kraji. V praktické části práce je popsána krajská úroveň územní samosprávy a principy voleb do krajských zastupitelstev. Empirická část je věnována analýze výsledků krajských voleb v roce 2012 a aplikaci charakteristických rysů druhořadých voleb definovanými v 70. letech Karlheinzem Reifem a Hermannem Schmittem. V práci se podařilo prokázat, že vládnoucí parlamentní strany v druhořadých volbách skutečně ztrácejí. Krajské volby se konají v polovině volebního období vládnoucích parlamentních stran a právě v této době vyjadřují voliči svou nespokojenost a volí strany opoziční. V práci se pomocí analýzy volební účasti podařilo potvrdit, že pro krajské volby je typická velmi nízká volební účast. Poslední část práce byla věnována teorii koalic. V krajských volbách v roce 2012 vznikla minimální vítězná koalice složená z levicových stran.
Regional elections 2012 on example of South Bohemia region
Keywords: volby druhého řádu; teorie koalic; krajské volby; second-order elections; political coalitions; regional elections