Mezinárodní operace tuzemského podniku - daňové, účetní a právní souvislosti - Polenová, Dana (Jihočeská univerzita, 2010)
Název mé diplomové práce je: ''Mezinárodní operace tuzemského podniku -daňové, účetní a právní souvislosti." Cílem této práce je analyzovat obchodní operace domácího podniku při obchodování se zahraničními podnikateli. V účetní problematice v rámci mezinárodního obchodu je nutné používání cizích měn a jejich přepočet na českou měnu. Z hlediska daňového s mezinárodními operacemi souvisí místo plnění, které vymezuje předmět daně z přidané hodnoty. Obchod mezi dvěma partnery musí být právně upraven kupní smlouvou, která určuje práva a povinnosti obou stran. Důležitou náležitostí kupní smlouvy v mezinárodním obchodě je dodací podmínka, která stanovuje povinnosti prodávajícího a kupujícího při dodávce a převzetí zboží. Teoretická část shrnuje znalosti, které se týkají charakteristiky mezinárodního prostředí, podstaty účetnictví, užití cizích měn, určení místa plnění a obsahu dodacích podmínek INCOTERMS 2000. V praktické části se věnuji tvorbě vnitropodnikových směrnic pro mezinárodní obchod, které firma ode mě žádá. Poté srovnávám zdanění vybraných operací s českými účetními pravidly, použiji měnové kurzy, zhodnotím a uvedu pozitiva pro konkrétní podnik.
International operations of domestic producer - tax, accounting and law connections
Keywords: Mezinárodní obchod; cizí měna; kurz; kurzový rozdíl; místo plnění; dodací podmínky.; International trade; foreign currency; exchange rate diference; point of delivery; delivery terms.