Senzoricky aktivní sloučeniny houževnatce jedlého - Štefanová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem sirných sloučenin houby houževnatce jedlého (Lentinula edodes) z čeledi Agaricaceae. Teoretická část popisuje její výskyt, umělou kultivaci a také shrnuje současný stav problematiky týkající se nejvýznamnějších sloučenin této houby. Hlavní pozornost je soustředěna na senzoricky aktivní sirné sloučeniny vznikající z netěkavého prekurzoru, lentinikové kyseliny. Experimentální část je zaměřena na izolaci a spektrální charakterizaci nejvýznamnějších senzoricky aktivních sloučenin. Dalším cílem bylo testování antimikrobiální aktivity hlavní sirné sloučeniny, lenthioninu (1,2,3,5,6-pentathiepanu), mikrodiluční metodou. Zjištěné minimální inhibiční koncentrace byly porovnány s aktivitou komerčně dostupných antibiotik.
Sensory active compounds of shiitake mushroom
Keywords: lentiniková kyselina; lenthionin; shiitake; lentinic acid; lenthionine; shiitake