Rodina - partner v ošetřovatelském procesu - Rohrerová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Rodina je unikátní a nenahraditelnou institucí. Nemoc činí člověka dočasně sociálně neplnohodnotným a zasahuje nejen nemocného člena, ale celou rodinu. Klient v této obtížné situaci hledá zpravidla pomoc a oporu u svých nejbližších a jejich reace a rady mají při jeho rozhodování a jednání velký význam.Zkušenosti ukázaly, že úlohu rodiny v péči o své blízké členy nemůže nahradit žádná instituce. Naopak stane-li se klient i rodina aktivním spoluúčastníkem v léčebném i ošetřovatelském procesu, dochází k pozitivní stabilizaci zdravotního stavu mnohem rychleji a účinněji. Toto téma bylo vybráno proto, že je spolupráce sester a jiných zdravotnických pracovníků s rodinou klienta velmi důležitá a často nenahraditelná.V dnešní době je spolupráce a komunikace s rodinou klienta mnohdy opomíjena z časových nebo personálních důvodů. Což je škoda, protože pokud dojde ke správnému a žádoucímu zapojení rodiny do ošetřovatelského procesu, má její účast pozitivní vliv na léčbu nemocného a je mu velkou psychickou oporou v této náročné životní situaci. Z šetření vzplývá, že rodinní příslušníci nejsou sestrami motivováni k zapojení do ošetřovatelského procesu. Rodina se nezapojuje do ošetřovatelského procesu především z důvodu časové vytíženosti jejích příslušníků. V případě potřeby, je ale ochotná zapojit se do všech činností, které by stav nemocného vyžadoval. Hlavní rozdíl v rolích rodiny v ošetřovatelském procesu v jednotlivých věkových kategoriích, nacházím především v potřebě podpory a pomoci. Klienti věkových kategorií předškolního, školního a důchodového věku podporu a pomoc od rodiny v denních činnostech potřebují a přijímají. Zatímco klienti produktivního věku nejsou připraveni podporu a pomoc od rodiny přijmout, chtějí ji spíše poskytovat. Z šetření k bakalářské práci vyplývá, že je potřeba více zapojovat rodinné příslušníky do péče o svého blízkého a aktivně vyhledávat jejich spolupráci.
Family - a partner in nursing care
Keywords: rodina; ošetřovatelský proces; klient; sestra; spolupráce; ošetřovatelská diagnóza; family; nursing care; client; nurse; cooperation; nursing diagnosis