Alkohol jako častý jev současnosti - Hanzalová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Po alkoholu lidé sahají z různých důvodů. Jedním z nich je vliv společnosti. Lidé se s alkoholem v podstatě setkávají už v raném dětství při různých rodinných oslavách, kdy se konzumace alkoholu toleruje. Určité množství může být společností i přijatelné. Další důvod, proč lidé sahají po alkoholu, může být zcela individuální. Nedovedou se vyrovnat se svými problémy, se stresy, které jim přináší jejich pracovní zatížení a současná uspěchaná doba. Ovšem v obou případech může dojít k situaci, kdy počáteční dávky nestačí, nezabírají. Jejich množství se zvyšuje, což ovšem vyvolává větší zátěž pro organismus. Zvýšená konzumace alkoholu s sebou přináší riziko překročení meze. Člověk začne pít nadměrně bez ohledu na svůj zdravotní stav, věk či vhodnou dobu. Již neovládá přijaté množství alkoholu, ale alkohol začne ovládat jeho. Teoretická část práce se hlavně zaměřuje na příčiny vzniku alkoholismu a jednotlivá stadia této závislosti. Dále popisuje druhotné nemoci k alkoholismu, prevenci a léčbu této nemoci. Zabývá se skupinami lidí, které jsou závislostí nejvíce ohroženy. Práce obsahuje komparaci republikových a světových statistik. Základem praktické části je výzkum v různých věkových skupinách obyvatel zaměřený na vztah k alkoholu, na míru tolerance, zjištění četnosti pití a množství vypitého alkoholu, rozdíly mezi muži a ženami. Ve spolupráci s psychiatrickou léčebnou a protialkoholní záchytnou stanicí v Jihlavě jsou sledovány životní osudy konkrétních osob. Dále je zde zpracovaná statistika záchytné stanice a statistika nehodovosti pod vlivem alkoholu.
Alcohol as a common phenomenon now
Keywords: závislost; stadia opilosti; genetické faktory; prevence; léčba; addiction; stages of drunkenness; genetical factors; prevention; treatment