Úloha a možnosti nestátních neziskových organizací při řešení krizových situací a systém spolupráce mezi nimi a orgány krizového řízení - Němec, Petr (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma diplomové práce Úloha a možnosti nestátních neziskových organizací při řešení krizových situací a systém spolupráce mezi nimi a orgány krizového řízení? jsem si vybral proto, neboť si myslím, že neziskové organizace mají nezbytnou roli v poskytnutí pomoci lidem v tísni. Mou největší pozornost mají neziskové organizace, které se snaží v rámci svých možností pomáhat lidem v nouzi. Pokouší se zmírnit následky mimořádných událostí či krizových situací, které mohou kdykoliv zasáhnout každého člověka. Až při svém studiu na Jihočeské univerzitě a při výkonu svého zaměstnání jsem zjistil, že neziskové organizace, které působí v České republice, jsou závislé převážně na grantové politice, sponzorských darech a na lidském přístupu lidí, kteří jsou v těchto organizacích zaměstnáni, či je jakýmkoliv způsobem podporují. Po zvolení tohoto tématu diplomové práce jsem se snažil shrnout a vložit co nejvíce mnou získaných informací, aby čtenáři této práce mohli vstřebat co nejvíce údajů o neziskových organizacích, které fungují v rámci Jihočeského kraje a jsou k dispozici při přípravě a řešení mimořádných událostí a krizových situací. Pokusil jsem se popsat jejich reálnou úlohu, možnosti a využití při mimořádných událostech. Dalším mým cílem bylo popsat jejich komunikaci v rámci Integrovaného záchranného systému a s orgány krizového řízení. Cílem mé diplomové práce bylo analyzovat činnosti nestátních neziskových organizací při zvládání krizových a mimořádných situací. Na základě provedeného kvalitativního výzkumu byl tento cíl splněn. V současné době ekonomické krize v České republice i ve světě, musím konstatovat, že je nadlidským výkonem pracovníků neziskových organizací zajištění finančních prostředků, materiálních i lidských zdrojů k tomu, aby mohli vykonávat svou činnost danou svým posláním. Hypotéza, že systém spolupráce mezi orgány krizového řízení a neziskovými organizacemi je dostatečný, se potvrdila. Hypotéza, že činnost neziskových organizací při zvládání krizových a mimořádných situací je důležitým faktorem, se taktéž potvrdila.
The role and options of nongovernmental nonprofit organizations in dealing with crisis situations and a system of cooperation between these organizations and emergency management.
Keywords: Nestátní neziskové organizace; Integrovaný záchranný systém; Orgány krizového řízení; Hlavní složky integrovaného záchranného systému; Ostatní složky integrovaného záchranného systému; Dohoda o plánované pomoci na vyžádání; Nongovernmental organizations; Integrated Rescue System; Crisis management bodies; Main components of the integrated rescue system; Other elements of the Integrated Rescue System; The agreement on the planned aid request