Možnosti využití americké normy NFPA 921 pro vytvoření celistvého českého předpisu pro výkon státního požárního dozoru na úseku zjišťování příčin vzniku požárů - Šída, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Zjišťování příčin vzniku požárů (ZPP) je jednou ze součástí státního požárního dozoru vykonávaného v České republice. Je to specializovaná činnost, k níž je potřebná znalost množství specifických informací z různých technických oblastí. Tyto informace jsou pro vyšetřovatele soustředěny v metodických příručkách. Cílem mojí práce bylo analyzovat obsah českých materiálů pro výkon ZPP, vytipovat některé neřešené, či nedostatečně řešené oblasti problematiky ZPP a zjistit zda je americká norma NFPA 921 vhodná k jejich doplnění. Zaměřil jsem se konkrétně na přínos NFPA 921 v činnosti detekce a analýzy stop na požářišti, vedoucí ke stanovení příčiny vzniku požáru. Závěry, které jsem činil při analýze českých i zahraničních materiálů, týkajících se jednotlivých oblastí problematiky ZPP, jsem konzultoval se zkušenými vyšetřovateli HZS a s odborníky, kteří se na jednotlivé oblasti specializují a jsou proto schopni odborně posoudit jejich praktickou využitelnost v českých podmínkách. Hypotéza praktické využitelnosti informací NFPA 921 pro zapracování do připravované české metodické příručky se potvrdila. V kapitolách americké normy jsem nalezl mnoho dobře setříděných a v českých materiálech nezmíněných informací. Články vhodné k zapracování do nové české metodické příručky budu konzultovat spolu s dalšími výsledky mé analýzy s pracovní skupinou Ministerstva vnitra ? Generálního ředitelství HZS ČR, která se vytvořením nové české metodiky zabývá, a pomohou k vytvoření materiálu, který bude pro svou komplexnost a praktičnost českými vyšetřovateli HZS využíván.
Possibilities of using the American standard NFPA 921 to create a complete Czech regulation on the fire supervision performed by the state in the fire causes identification sector.
Keywords: ANALÝZA; STOPA; INFORMACE; PŘÍČINA VZNIKU POŽÁRU; METODICKÁ PŘÍRUČKA; VYŠETŘOVÁNÍ; ANALYSIS; MARK; INFORMATION; FIRE CAUSE; METODOLOGICAL QUIDE; INVESTIGATION