Analýza produkce masných hybridů kuřat ve vybraném chovu - Demeter, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
V diplomové práci byla hodnocena produkce kuřecích brojlerů ve dvou hospodářstvích vybraného podniku v časové řadě od roku 2010 do roku 2013. V podniku je používána technologie pro výkrm kuřat firmy Big Dutchman. Celkem bylo vyhodnoceno 46 turnusů. Nejdelší turnusy byly v roce 2010 (37,2 dní), nejkratší v roce 2011 (35,8 dní). V roce 2012 a 2013 byla délka turnusů vyrovnaná (36,3 dnů). Hmotnost hybridů se ve sledovaném období snižovala z 2,01 kg (2010) na 1,92 kg (2013). Spotřeba krmné směsi na 1 kg přírůstku se snižovala z 1,88 kg (2010) na 1,80 kg (2012), v roce 2013 došlo k jejímu zvýšení (1,85 kg). Úhyn brojlerů dosahoval, s výjimkou roku 2012, kdy dosáhl nejvyššího podílu 3,72 %, poměrně vyrovnané hodnoty (3,193,22 %). Index efektivnosti výkrmu byl nejvyšší v roce 2011 (289,6) a nejnižší v roce 2013 (277,3). V hospodářství 1 byla zaznamenána kratší délka výkrmu brojlerů, nižší průměrná spotřeba krmné směsi na 1 kg přírůstku, nižší úhyn brojlerů a vyšší index efektivnosti výkrmu. Živá hmotnost brojlerů na konci výkrmu byla v hospodářství 1 i v hospodářství 2 totožná, a to 1,96 kg. V podniku jsou dosahovány běžné výsledky. Genetický potenciál hybridů je vyšší, lze ho však plně využít pouze v případě zajištění velmi dobrých podmínek týkajících se ustájení, výživy, stájového prostředí a zooveterinárních požadavků.
Analysis of meat chicken hybrids production in a selected farming
Keywords: kuřecí brojler; ukazatele výkrmnosti