Puškvorec obecný (Acorus calamus L.) jeho biologické účinky a možnosti využití - Peková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat a shromáždit veškeré dostupné informace o puškvorci obecném (Acorus calamus). Nastínit jeho historický vývoj, poukázat na jeho biologické účinky a využití v různých odvětvích průmyslu jako je potravinářství, farmacie, výroba parfémů, ale i ochrana rostlin. U puškvorce obecného (Acorus calamus) je nejvíce potenciálu přisuzováno jeho oddenku. Dosud bylo izolováno mnoho biologicky aktivních látek z listů či oddenků. Z biologicky aktivních složek jsou v silici nejvíce zastoupeny asaron a -asaron. Právě tyto složky mají sedativní či antioxidativní účinek, ale využívají se i jako kardiovaskulární, protizánětlivé, antioxidační, antimikrobiální a jiné přípravky.
Sweet flag (Acorus calamus L.) - its biological effects and possibilities of use
Keywords: Acorus calamus; biologické vlastnosti; využití; bylina; sweet flag; Acorus calamus; biological properties; utilization