Úloha radiologického asistenta při možnostech léčby vysokého krevního tlaku - Koťarová, Hana (Jihočeská univerzita, 2014)
I přes pokroky v diagnostice a léčbě zůstává vysoký krevní tlak závažným problémem; nese s sebou zvýšené riziko koronárních, cerebrovaskulárních i renálních komplikací.Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je vysvětlen pojem krevní tlak (TK) jak vzniká, jak se měří a kdy označujeme krevní tlak jako vysoký - hypertenzi. Je popsána etiologie hypertenze, její klasifikace a jednotlivá stádia. Práce uvádí faktory, které ovlivňují krevní tlak (draslík, sodík, vápník, obezita, alkohol, stres, sympatický nervový systém, renální funkce, atd.). Popisuje několik prvotních vyšetření ke stanovení diagnózy hypertenze, režimová opatření a farmaceutickou léčbu. Tato část se zabývá nejvíce ohroženými orgány (srdce, centrální nervový systém, ledviny) a následnými onemocněními (cévní mozkové příhody, ischemická choroba srdeční, renální onemocnění). V praktické části jsou uvedeny výsledky na základě stanovených cílů. Práce popisuje základní vyšetření vedoucí k potvrzení renovaskulární hypertenze (ultrazvuk UZ, počítačová tomografie CT, magnetická rezonance MR, digitální subtrakční angiografie DSA a metody nukleární medicíny). Stenóza renální arterie je příčinou asi 1-5% všech hypertenzí, ale příčinná souvislost mezi zúžením ledvinné tepny a vysokého krevního tlaku není vždy prokázána. Stenóza se dá vyřešit perkutánní angioplastikou (PTA). V práci je tento výkon popsán: příprava pacienta, vlastní výkon, komplikace, náklady. V souboru 36 pacientů po angioplastice renální tepny je posuzována náročnost, radiační zátěž a efektivita. Ačkoli perkutánní angioplastika renální tepny není technicky náročný výkon, ne u každého pacienta dojde ke snížení krevního tlaku. Ne každá stenóza se na hypertenzi podílí. U všech pacientů ve zkoumaném souboru byla plastika technicky úspěšná, dávka záření nepřekročila 100 Gycm2, krevní tlak se snížil v 31 případech a u 8 pacientů se snížil i počet užívaných léků. Radiologický asistent je přítomen i u poměrně nové metody řešení rezistentní hypertenze renální denervace (RDN). Tato katetrizační metoda, při které dochází pomocí radiofrekvenčního proudu k ablaci sympatických nervových vláken kolem renálních tepen, je popsána v práci. Provedení samotné renální denervace není náročný výkon, ale jde o novou, poměrně drahou a ne pro všechny pacienty s vysokým krevním tlakem vhodnou metodu. Pacienti musí být sledováni delší dobu. V nemocnici v Českých Budějovicích bylo zatím provedeno v rámci studie 42 denervací (zkoumaný soubor č. 2). Všichni pacienti byli bez komplikací. Je posouzena dávka záření při výkonu, která překročila 100 Gycm2 jen v jednom případě, množství kontrastní látky a efekt na krevní tlak. Vypracovaný místní standard perkutánní angioplastiky bude uložen v databázi nemocnice Havlíčkův Brod a na angiologickém sále této nemocnice v tištěné formě. Odpověď na výzkumnou otázku: "Je intervence na renálních tepnách ve srovnání s novými trendy farmakoterapie přínosná?" zní: "Ano." Obě katetrizační metody (perkutánní angioplastika, renální denervace) přináší snížení vysokého krevního tlaku mnohdy léky neřešitelného, i když ne u všech pacientů. Práce poskytuje dostatek informací o hypertenzi, perkutánní angioplastice a renálních denervacích pro střední zdravotnický personál i širokou veřejnost.
The role of radiology assistant at the possibilities of treatment of hypertension
Keywords: Vysoký krevní tlak; perkutánní angioplastika; renální denervace.; High blood pressure; percutaneous angioplasty; renal denervation.