Příprava a podávání léků rukou či nástrojem - Šebendová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
V této práci jsem zjistila, jak sestry manipulují s léky. Jaká je příprava léků, jaké je jejich podání a zda preferují při práci s léky ruku nebo nástroj. Toto téma mě zaujalo, z důvodu netradičního pohledu na každodenní ošetřovatelskou činnost sestry, neboť s přípravou a podáváním léků se sestra setkává každý den i několikrát. Zajímavé rovněž bylo porovnat teoretickou část s praktickou stránkou věci. V teoretické části práce nastiňuji, co všechno musí sestra znát a umět k tomu, aby neohrozila sebe ani nemocného při manipulaci s léky. Sestra zde musí znát terminologii vztahující se k lékům, dále pak jaké jsou formy léků, jaké účinky lze očekávat, také musí znát způsoby aplikace léků, způsoby přípravy a podávání léků, s jakými chybami se může sestra setkat při práci s léky a jaké role má sestra při podávání léků. Zaměřím se především na podávání léků ústy. Cíli práce bylo zmapování, jakým způsobem provádí sestry hygienu rukou před přípravou a podáváním léků, zda používají k manipulaci s léky pomůcky k tomu určené, jakým způsobem léky připravují a jak podávají léky nemocným. K dosažení výsledků bylo použito kvalitativního výzkumu. Celkově byly použity 2 techniky. První technikou bylo skryté pozorování na podkladě předem připraveného pozorovacího archu s činnostmi souvisejícími s daným tématem. Toto pozorování bylo doplněno druhou technikou a to strukturovaným rozhovorem s otevřenými otázkami. Jak pozorování tak také strukturovaný rozhovor byl prováděn na interním oddělení nemocnice Nemocnice České Budějovice, a.s. Výsledky mohou být poskytnuty vedení managementu nemocnice, v níž byl výzkum prováděn. Mohou být rovněž podkladem pro novou standardizaci daného tématu.
Preparing and administering medicaments by hand or by an instrument
Keywords: Sestra; Nemocný; Lék; Ruka; Nástroj; Příprava; Podávání; Nurse; Patient; Medicament; Hand; Instrument; Preparation; Administration