Běžná mluva v obci Sudovo Hlavno - Sedláčková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem práce je rozbor běţné mluvy v obci Sudovo Hlavno, okres Praha - východ, patřící do nářeční podskupiny skupiny středočeské, v níţ se vyskytují prvky podskupiny severovýchodočeské. Materiál k analýze byl čerpán z nahrávek běţně mluvené řeči tří generací (nejstarší, střední a nejmladší). Nejprve je provedena analýza prvků severovýchodočeského nářečí, hláskoslovná a tvaroslovná, poté analýza jevů obecné češtiny, opět hláskoslovná a tvaroslovná, nakonec následuje syntaktický rozbor vybraných jevů mluveného jazyka. Cílem práce je posoudit míru vlivu nářečních rysů a nadnářečního útvaru, obecné češtiny, v této lokalitě.
An Analysis of common language spoken in Sudovo Hlavno
Keywords: běžná mluva; Sudovo Hlavno; analýza; common language; Sudovo Hlavno; analysis