Vliv managementu na vybrané druhy mechů rašelinných luk Breidleria pratensis, Sphagnum warnstorfii, Tomentypnum nitens - Velehradská, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce zkoumá vliv managementu (kosení, kosení+narušování+odstranění stařiny) na tři vybrané druhy mechorostů rašelinných luk. Manipulativní experiment s různými typy zásahu byl založen na 16ti lokalitách na Šumavě, v Předšumaví a na Českomoravské vrchovině. Zásahy byly prováděny po dobu 3 let(2010-2012). Také bylo měřeno pH, konduktivita a výška hladiny spodní vody na lokalitách. Tři roky provádění managementu stačily na to, aby se projevila pozitivní reakce druhů Breidleria pratensis a Tomentypnum nitens na některé zásahy. Změna pokryvnosti druhu Sphagnum warnstorfii nevykazoval pozitivní ani negativní reakci na zavedení managementu.
Effect of management on three moss species of fen meadow Breidleria pratensis, Sphagnum warnstorfii, Tomentypnum nitens