Rozvoj pracovních kompetencí u jedinců s poruchou autistického spektra - Tichá, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je identifikovat problematické oblasti pracovních kompetencí u dospívajících s Aspergerovým syndromem a navrhnout metodu, která by jim pomohla vybrané pracovní kompetence nacvičit. Za účelem dosažení cíle byl proveden kvalitativní výzkum, design případová studie. V první fázi byl zvolen výzkumný problém, cíl a výzkumné otázky. V následném kroku byl vybrán výzkumný případ, kterým se stala dospívající dívka s Aspergerovým syndromem. Dále byly určeny metody sběru dat - polostrukturovaný rozhovor s dospívající dívkou, jejím zákonným zástupcem a třídní učitelkou, pozorování dívky ve školním prostředí a analýza vzdělávacích dokumentů (Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání apod.). Pomocí těchto metod byly identifikovány problémy, které se vyskytují při plnění pracovních kompetencí dospívající dívkou. V závěru práce je navržena vizualizovaná a strukturovaná metoda, kterou by se pracovní kompetence daly u dívky s Aspergerovým syndromem úspěšně nacvičit.
Development of working competencies at individuals with autistic spectrum disorder
Keywords: poruchy autistického spektra; Aspergerův syndrom; pracovní kompetence; případová studie; autism spectrum disorders; Asperger syndrome; working competencies; case study