Zámek a kostel sv. Jana Nepomuckého ve Vyklanticích za Harrachů - Nevařilová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá stavbami zámku a kostela sv. Jana Nepomuckého ve Vyklanticích, které nechal postavit v letech 1722 1729 Jan Jáchym Harrach. V prvé řadě je představena historie panství Vyklantice a zároveň stavební dějiny obou objektů. Popis současného stavu zámku a kostela je konfrontován s fotografiemi ze 70. let 20. století. Posléze se práce zaměří na genealogii rodu Harrachu a další panství, která vlastnili Jan Jáchym a jeho bratr Ferdinand Markvart Harrach. Jádro diplomové práce spočívá v následujících kapitolách, ve kterých je řešena otázka autorství vyklantických staveb. Nejprve je kriticky zhodnoceno dosavadní připsání badatelů, kteří barokní objekty přisuzují K. I. Dientzenhoferovi nebo J. B. Santini-Aichlovi či J. L. von Hildebrandtovi. Průzkum ukazuje, že stavby ve Vyklanticích jsou pravděpodobně dílem místního stavitele, neboť objekty nevykazují kvalitu umělecké tvorby zmíněných architektů.
The Mannor House and the S. John of Nepomuk Church in Vyklantice in the Age of Harrach
Keywords: zámek a kostel sv. Jana Nepomuckého ve Vyklanticích; Jan Jáchym Harrach; barokní architektura; Kilián Ignác Dientzenhofer; Jan Blažej Santini-Aichl; Johann Lucas von Hildebrandt; The Mannor House and the S. John of Nepomuk Church in Vyklantice; Jan Jáchym Harrach; baroque architecture; Kilián Ignác Dientzenhofer; Jan Blažej Santini-Aichl; Johann Lucas von Hildebrandt