Využití nástrojů manažerského účetnictví při řízení podniku - Vodičková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2017)
Termínem manažerské účetnictví je označován celkový soubor informací. Toto účetnictví je hlavně určeno pro interní uživatele, má důvěrný charakter a jeho hlavním záměr je vysoká pravdivost a spolehlivost. Manažerské účetnictví není samo o sobě regulováno státem, ale jelikož je také propojeno s finančním účetnictvím, které je státem regulováno, tak má manažerské účetnictví také určité regulace. Základním úkolem manažerského účetnictví je poskytovat potřebné informace pro rozhodování podnikových manažerů. Je tvořeno řadou úkolů, které jsou vzájemně propojeny a navazují na sebe, jedná se o úkoly zjišťování skutečných jevů a informací, kontrolou jevů a zpracování výstupních informací. Mezi nejdůležitější nástroje manažerského účetnictví řadíme rozpočetnictví, které se používá na sestavení budoucích hodnot, kterých má být dosaženo a kalkulace, které se sestavují na jednotlivé výrobky, a podle kalkulací se určí minimální cena výrobku, která by měla pokrýt náklady na výrobu.
Management Accounting Tools Utilizationin in a Business Management
Keywords: manažerské účetnictví; kalkulace; náklady; rozpočetnictví; hospodárnost; management accounting; calculation; cost; budgeting; economy