Pražské jaro a srpen 1968 na Českobudějovicku - Pacholík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se věnuje období Pražského jara 1968 a okrajově sleduje jeho vývoj ještě v letech 1969 a 1970. Práce se zabývá okresem České Budějovice a zkoumá klíčové události roku 1968 v tomto okrese a především v jeho hlavním městě. Regionální dění je zkoumáno a komparováno v celorepublikovém kontextu. Kromě popisu jednotlivých událostí se autor zaměřuje také na každodenní život obyvatel města v době sovětské okupace. Pramennou základnu tvořily: Státní oblastní archiv v Třeboni (fond Jihočeského krajského výboru KSČ) a Státní okresní archiv v Českých Budějovicích (fond Městského národního výboru České Budějovice a kroniky). Kromě toho autor pracoval s dobovým a současným tiskem a také vedl rozhovory s šesti pamětníky. V každé kapitole jsou poznatky získané z pramenů doplněny o informace z odborné literatury. Pozornost je v diplomové práci věnována především politice JKV KSČ, MěNV České Budějovice v době reforem Pražského jara, organizacím KAN a K 231, deníku Jihočeská pravda po zrušení cenzury, okupaci města sovětskými vojáky v srpnu 1968, okupací ostatních měst v okrese, obětem okupace a událostem, které následovaly na podzim 1968, především incidentům během oslav Velké říjnové socialistické revoluce.
Prague Spring and August 1968 in České Budějovice District
Keywords: České Budějovice; Pražské jaro; reformy; srpen 1968; okupace; moskevský protokol; počátky normalizace; České Budějovice; Prague Spring; reforms; August 1968; occupation; the Moscow protocol; the beginnings of normalization