Porovnání vybraných strojů při údržbě pastvin se systémem kombinovaných ohradníků - Duchoň, Jan (Jihočeská univerzita, 2018)
V této bakalářské práci s názvem "Porovnání efektivity vybraných zemědělských strojů a zařízení při údržbě pastvin se systémem kombinovaných ohradníků" jsou popsány nejčastěji využívané způsoby údržby zeleně pod různým systémem oplocení pastvin pro hospodářská zvířata. Smyslem této práce je podat základní informace o možnostech údržby a zachování funkce oplocení pastvin nejen pro malé a začínající farmy a ostatní zemědělské společnosti, ale i pro farmy s velkou rozlohou, ve snaze porovnat možnosti a způsoby s cílem zvýšit efektivitu, snížit časovou a finanční náročnost. Podrobnější popis je věnován samotným strojům, které zemědělské farmy a společnosti v běžné praxi nejčastěji pro výše uvedenou práci používají. Zemědělské stroje a zařízení, popsané v této bakalářské práci, byly vybrány pomocí dotazníku zemědělské veřejnosti, který jsem osobně vytvořil. O odpovědi a zpětnou vazbu jsem požádal přibližně 100 zemědělských farem a společností. Na základě jejich odpovědí po následném zpracování dotazníku bylo zřejmé, které stroje a postupy při údržbě oplocení pastvin jsou nejčastěji používány bez ohledu na to, zda jsou využívány maximálně efektivně, a jaká farma či společnost je využívá. V závěru práce jsou zpracované výsledky mého porovnání efektivity jednotlivých zemědělských strojů a zařízení. Zpracované výsledky také uvádějí, které stroje jsou pro údržbu oplocení pastvin pro hospodářská zvířata nejvhodnější. Ukazují jejich efektivitu, časovou a finanční náročnost.
Efectiveness comparison of selected agriculture machineries and equipment during pasture maintenance with the systems of combined fences
Keywords: Údržba pastevního oplocení; stroje na podsekávání; mulčovače; malá mechanizace; efektivita práce; Maintenance of pasture fencing; machinery for grass-undercutting; mulchers; small mechanization; efficiency of work