Německé dějepisectví v jižních Čechách na přelomu 19. a 20. století - Koubková, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce se věnuje německému dějepisectví v jižních Čechách na přelomu 19. a 20. století. Předmětem výzkumu jsou čtyři poloprofesionální regionální historikové, původem Němci, zabývající se jihočeskými dějinami, a to učitel a městský archivář Reinhold Huyer (1850-1928), místodržitelský archivář Karl Köpl (1851-1932), cisterciácký kněz Valentin Schmidt (1863-1927) a učitel a politik Franz Engelbert Vollgruber (1847-1917). První kapitola je zaměřena na vývoj německého dějepisectví v českých zemích, dále na vymezení, vývoj a představitele českých i německých regionálních dějin, především pak na jihu Čech. Druhá část zachycuje soukromé i veřejné životy sledovaných autorů. Třetí kapitola mapuje dílo regionálních historiků, které se primárně týkalo dějin jihočeského regionu, jejich cíle, témata, jimž se nejčastěji věnovali, prameny a literaturu, z níž vycházeli, ediční činnost a přínos k poznání místních dějin. Poslední kapitola přináší bibliografii prací Huyera, Köpla, Schmidta a Vollgrubera. Po závěru, který shrnuje výsledky celého výzkumu, následuje seznam použitých pramenů, literatury a prezentace příloh. Práce vznikla převážně na základě prostudování osobních fondů německých historiků, jejich samostatných publikací a regionálního tisku, v němž nejčastěji otiskovali své příspěvky k místním dějinám.
German historiography in South Bohemia in the late 19th and 20th century
Keywords: Reinhold Huyer; Karl Köpl; Valentin Schmidt; Franz Engelbert Vollgruber; německá historiografie; regionální historiografie; jižní Čechy; Reinhold Huyer; Karl Köpl; Valentin Schmidt; Franz Engelbert Vollgruber; German historiography; regional historiography; South Bohemia