Vliv canisterapie na klienta s poruchami chování a sociální vztahů - Pilátová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit vliv canisterapie na klienty s poruchami chování a sociálních vztahů, a to zejména v oblasti chování, sociálních vztahů, a dále v přístupu a vztahu k živému tvoru. V teoretické části diplomové práce podává autorka ucelený přehled terminologie v oblasti zooterapie a canisterapie, včetně vymezení náležitostí její praktické realizace, a dále definuje problematiku dětí a dospívajících s poruchami chování a sociálních vztahů. Cílem praktické části bylo především vytvoření mnohopřípadové studie na základě zhodnocení dat získaných kvalitativními technikami. Mnohopřípadová studie předkládá hloubkový popis tří případů, detailně popisuje jednotlivé techniky využité v rámci canisterapie, způsob práce a průběh canisterapeutického procesu u dětí a dospívajících s poruchami chování a sociálních vztahů. Data získaná výzkumem prokázala v různých oblastech pozitivní vliv canisterapie, respektive metody AAT na sledovanou skupinu klientů.
The effect of canistherapy on the client with disorders of behaviour and social relations
Keywords: zooterapie; canisterapie; canisterapeutický tým; interdisciplinární tým; poruchy chování; zootherapy; canistherapy; canistherapeutic team; interdisciplinary team; behaviour disorders