Interaktivní výuka pozičních soustav na ZŠ - Dvorožňák, Marek (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá výukou pozičních soustav na základní škole pomocí vytvořené počítačové aplikace. V teoretické části této práce je, mimo jiné, rozebráno několik důvodů, proč je vhodné vyučovat i nedesítkové soustavy. Hlavní část diplomové práce se zabývá vytvořenou počítačovou aplikací, která obsahuje interaktivní výuku dvojkové soustavy a vytvořeným počítačovým modelem počítadla. Tyto aplikace jsou přístupné i z internetu. Výsledky experimentálního vyučování, které proběhlo na dvou základních školách, jsou v této diplomové práci rovněž obsaženy.
Place-value system and interactive teaching at secondary school
Keywords: interaktivní výuka; poziční soustavy; dvojková soustava; výuková aplikace; výukový program; Biland; počítadlo; interactive teaching; place-value systems; binary system; Biland; computer program for teaching; abacus; counting device