Studiu klíčivosti a vzcházivosti semen technického konopí - Řezáčová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Konopí se dnes řadí mezi mnohostranně využitelné plodiny, je zdrojem vlákna, oleje, potravy i léčiv. Cílem práce bylo zjistit optimální podmínky pro klíčení semen konopí setého v laboratorních i polních podmínkách a navrhnout možnost využití získaných poznatků. Semena konopí setého byla rozděleno do dvou velikostních frakcí a to nad 3 mm a 2 - 3 mm. Velikostně rozdělená semena byla skladována při vlhkosti 6, 9 a 12 % a teplotě 0, 8 a 20 ? 1 °C po dobu půl roku. V dvouměsíčních intervalech byla vyhodnocena klíčivost, energie klíčení a rychlost klíčení, dále pak životaschopnost semen a laboratorní vzcházivost. Z dalších vlivů byl testován vliv sucha, zamokření, autotoxicity, vliv exudátů vytrvalých plevelů, vliv ošetření osiva výluhem z přesličky rolní a stimulátorem růstu. Nejlepší klíčivost i laboratorní vzcházivost měla semena skladovaná při teplotě 0 °C. Test životaschopnosti semen potvrdil výrazný pokles podílu životaschopných semen už po 4 měsících skladování i při teplotě 0°C. Nejlepší klíčivosti dosáhla velikostní frakce semen 2 - 3 mm. Konopí potřebuje pro klíčení dostatečné množství vody. Výluhy z oddenků pýru plazivého inhibovaly klíčivost konopí setého o 10 %. Stimulátor klíčivost naopak statisticky průkazně podpořil.
Study of germination and emergence of industial hemp seeds
Keywords: konopí seté; klíčivost; skladování; vlhkost; velikost semene; teplota; alelopatie; hemp; germination; storage; humidity; seed size; temperature; allelopathy