K jazyku a stylu událostí let 1976-80 v českých denících (Rudé právo, Mladá fronta, Svobodné slovo) - Králová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce je vyhledat nejvýznamnější události politické, hospodářské, sportovní a kulturní v období let 1976 - 1980, jak byly prezentovány v tehdejších nejčtenějších denících (Rudé právo, Svobodné slovo, Mladá fronta), a porovnat je s hodnocením současné historiografie. Pozornost jsme zaměřili i na charakteristiku výše vyjmenovaných novin, především na jejich vnější vzhled, strukturu a uspořádání jednotlivých stran a rubrik. Snažili jsme se popsat jejich shodné znaky a odlišnosti. Další část tvoří jazykověstylistická analýza vybraných žurnalistických sdělení, která mino jiné ukazuje sepětí žurnalistických sdělení s dobou, v níž jsou tvořena. Analýza zároveň dokládá ovlivnění publicistických textů a článků totalitní žurnalistikou sovětského typu a stávajícím politickým zřízením. Všímali jsme si rovněž jazykových prostředků charakteristických pro funkční styl publicistický, především prostředků stylové automatizace a aktualizace.
Language and style of 1976-80 events in Czech newspapers (Rudé právo, Mladá fronta, Svobodné slovo)
Keywords: žurnalistika; publicistika; noviny; Rudé právo; Mladá fronta; Svobodné slovo; journalist; journal; publistic functional; language stylistic analysis; Rudé právo; Mladá fronta; Svobodné slovo