Analýza přístupu a chování obyvatelstva k provádění evakuace - Dohnalová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce je zjistit a zhodnotit úroveň znalostí a chování obyvatelstva, které žije na území obce s rozšířenou působností Vimperk. K dosažení tohoto cíle, bylo nutné stanovit výzkumnou otázku v tomto znění: ,,Je znalost obyvatelstva o provádění evakuace na dobré úrovni?" V teoretické části je hlavním cílem popsat problematiku hlavního tématu. Tak bylo činěno rozborem dokumentů, a to především právních norem a odborných textů. Tyto dokumenty popisovali problém evakuace v oblastech ochrany obyvatelstva a požární ochrany. V této části bylo také uvedeno několik případů rozsáhlých evakuací, z celého světa, které byly nutné provést. A to jak některé historické události, tak i novodobé. V části praktické bylo úkolem zjistit jaké jsou reálné znalosti obyvatel na území ORP Vimperk. Pro tento účel byl vytvořen dotazník, který následně byl distribuován mezi obyvatele. Otázky se týkaly především znalostí z oboru ochrany obyvatelstva a částečně se dotýkaly i požární ochrany. Některé otázky byly položeny tím způsobem, že na ně mohlo být odpovězeno subjektivně tudíž jejich výsledek nebude započten do celkového výsledku zkoumaných znalostí. Tyto otázky posuzují osobní názor tázaných. V dotazníku bylo celkem 17 otázek, z toho 10 otázek přímo zkoumalo znalosti a chování obyvatelstva a 7 subjektivní názor obyvatel Vyhodnocení 84 navrácených dotazníků ukázalo, že znalost obyvatelstva dosahuje 88 %. Kdežto hranice vyhodnocení byla stanovena na 75 %. Tato informace ukazuje na to, že odpověď na výzkumnou otázku je kladná. Znalost obyvatelstva, o provádění evakuace, na ORP Vimperk, je na dobré úrovni.
The analysis of attitude and behavior of the population during an evacuation
Keywords: evakuace; ochrana obyvatelstva; integrovaný záchranný systém; požární ochrana; plánování evakuace; havarijní plánování; evacuation; civil protection; integrated rescue system; fire protection; evacuation planning; emergency planning