Vyhodnocení produkčních vlastností plemene ovcí merinolandschaf - Králová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Vyhodnocení produkčních vlastností plemene ovcí merinolandschaf bylo pomocí srovnání výsledků kontroly užitkovosti sledovaného chovu s celorepublikovými výsledky. Z výsledků kontroly užitkovosti můžeme vyčíst, že procento oplodnění u sledovaného chovu bylo až do roku 2007 nad průměrem oplodnění celé ČR a od roku 2008 naopak procento oplodnění kleslo. Plodnost v procentech za sledované období rok od roku stoupá. V roce 2006 byla plodnost 121,5 % a v roce 2010 již 150,8 %. Průměr za sledované období byl 137,7 %. Průměr intenzity (poměru počtu všech narozených jehňat k počtu všech bahnic v reprodukci) mezi roky 2006 - 2010 byl 121,6 %. Odchov u sledovaného chovu plemene merinolandschaf byl v průměru za pětileté období 105,84 %. Z kontroly užitkovosti vyplývá, že nejslabší rok na odchov byl rok 2009 a to jen 77,1 %. Stříž vlny u sledovaného chovu v roce 2007 byla 3,49 kg a v roce 2008 - 3,7 kg. Hmotností rozdíl v roce 2007 byl 1,31 kg, v roce 2008 byl již jen 0,3 kg ve prospěch celorepublikových výsledků. V průměru bylo ročně do reprodukce mezi roky 2006 - 2010 v chovu Paseky zařazeno 73,8 bahnic, obahněných bylo 64,4 ks a jalových 9,2 ks. V roce 2006 bylo dosaženo nejlepších výsledků počtu odchovaných jehňat (nulové úmrtí). Naopak v roce 2009 došlo k velkému počtu úhynů jehňat (25 mrtvých jehňat) V průměru bylo ročně odchováno za sledované pětileté období 76,4 jehňat, živě narozených 81,8 jehňat z celkového průměrného počtu 89 jehňat. Hmotnost jehňat při narození za sledované pětileté období v průměru byla 3,44 kg a ve 100 dnech 22,15 kg. Ze získaných výsledků z kontroly užitkovosti od roku 2006 až 2010 vyplývá, že kombinované plemeno merinolandschaf se hodí k možnosti využití jako mateřského plemene při produkci jatečných jehňat.
Evaluation of production characteristics of sheep breeds merinolandschaf
Keywords: ovce; produkce; merinolandschaf; užitkovost; sheep; production; merinolandschaf; performance