Jakub Popovický z Popovic a další studenti z českých zemí na univerzitě ve Wittenberku - Rosíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná diplomová práce se v návaznosti na bakalářskou práci bude zabývat vzděláváním v raném novověku, zejména studiem na univerzitách, s čímž souvisí problematika kavalírských cest. Zaměříme se především na wittenberskou univerzitu, kde studoval Jakub Popovický z Popovic, jehož památník byl předmětem bakalářské práce. Jedním z cílů bude na základě památníkových záznamů představit okruh přátel, známých či kolegů Jakuba Popovického, s nimiž se setkal ve Wittenberku nebo až po studiích v Čechách. V edici wittenberské univerzitní matriky budeme pátrat také po dalších studentech pocházejících z Čech a Moravy a z různých zdrojů (například z jejich památníků, deníků nebo z literatury) se o nich pokusíme shromáždit informace, které by přiblížily, odkud do Wittenberku přišli, sociální skladbu, jejich životy a následné kariéry.
Jakub Popovický of Popovice and other students from the Czech Lands at the Wittenberg University
Keywords: raný novověk; kavalírské cesty; student; památník; univerzita; Jakub Popovický; vzdělání; early modern period; grand tours; student; album amicorum; university; Jakub Popovický; education