Literární aspekty videoher - Novák, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná disertační práce se zaměřuje na vztah mezi literaturou, potažmo literární teorií a videohrami a s nimi spjatým teoretickým bádáním. Aby byl tento přístup možný, jsou v práci představeny historické a teoretické souvislosti z obou oborů. První kapitola popisuje možné vztahy mezi literaturou a videohrami na úrovni teoretického bádání a je završena systematickým pojetím videoherního média a s ním spjatého analytického modelu vycházejícího z teoretických poznatků. Druhá kapitola předkládá horizonty historické, tedy způsoby, jakými se literatura a videohry ovlivňovaly na úrovni tvorby jednotlivých děl. V obou kapitolách je postupováno diachronně s důrazem na proměnu přístupů k vybraným mediálním formám. Poslední část je věnována konkrétním rámcovým analýzám děl různých žánrů se zaměřením na transfer jednotlivých tvůrčích, recepčních, ale i interpretačních procesů mezi literaturou a videohrami.
Literary Aspects of Video Games
Keywords: videohra; nová média; narativ; elektronická literatura; hypertext; hypertextový román; interaktivní fikce; interaktivita; hráč; čtenář; imaginární svět; struktura; analýza.; video game; new media; narrative; electronic literature; hypertext; hypertext novel; interactive fiction; interactivity; player; reader; imaginary world; structure; analysis.