Desatero a jeho vliv na každodenní život obyvatel obce Vrábče - Švecová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se věnuje Desateru Božích přikázání a jeho postavení v současné české obci. První kapitola pojednává o obci Vrábče, zejména o její minulosti. Druhá kapitola se zabývá Desaterem v jeho původním významu a jeho přesahem do současnosti. Třetí kapitola se věnuje problematice víry a Desatera v současném světě i v české společnosti. Zabývá se otázkami, zdali je Desatero stále aktuální, zda má stále co sdělit. Na základě znalostí a podkladů z teoretické části práce se čtvrtá kapitola zabývá vyhodnocením provedeného výzkumu a zodpovězení výzkumné otázky, která se táže, zda má Desatero vliv na každodenní život obyvatel obce Vrábče. Kvantitativní výzkum byl realizován v obci Vrábče pomocí dotazníkového šetření. Výstupem praktické části této práce je zhodnocení výsledků výzkumu. Výzkum ukazuje, že Desatero Božích přikázání má stále vliv na její obyvatele i v dnešní době.
Decalogue and its influence on the daily life of the inhabitants of Vrábče
Keywords: Desatero Božích přikázání; Bible; Starý zákon; morálka; etika; etické normy; současnost; religiozita; obec Vrábče.; The Decalogue; Bible; Old Testament; morality; ethics; ethical norms; present; religiosity; the village Vrábče.