Analýza vývoje výkonnosti v ČR v hodu oštěpem mužů od roku 1945 po současnost - Novák, David (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analýzu vývoje výkonnosti v hodu oštěpem mužů od roku 1945 až po současnost na našem území. Analyzovali jsme a zpracovali výkony atletů, na základě kterých jsme došli k závěru. Zhodnotili jsme podle studií, zda má vliv na výkon dnešní modernější doba, nebo nastal zlom už dříve. Získali jsme tak informace o aktuální výkonnosti. Hod oštěpem je jednou z nejoblíbenějších disciplín v atletice. Výsledky z analýzy v této práci mohou pomoci s nácvikem či dokonce samotným plánováním tréninku. Druhá světová válka se negativně podepsala na rozvoji této disciplíny i jiných sportů. Po jejím ukončení se však postupně začal zvyšovat počet sportovců a zároveň výkonnost oštěpařů. Vývoj výkonnosti ovlivňuje dnes mnoho faktorů jako jsou např. sportovní třídy, sportovní střediska, státní podpora či dokonce společenské změny.
Analysis of the performance in the men's javelin throw from 1945 to the present in the Czech Republic
Keywords: výkonnost; analýza; hod oštěpem; historie; ČR