Kvalita života mužů a žen s homosexuální orientací. - Križan, Petr (Jihočeská univerzita, 2009)
Kvalita života mužů a žen s homosexuální orientací Bakalářská práce se zaměřuje na zjišťování a hodnocení kvality života jedinců s homosexuální orientací. Většina sociologických výzkumů svědčí o proměně veřejného míněni vůči lidem s homosexuální orientací, ale otázkou zůstává, zda-li k pozitivní proměně názorů a chování dochází na úrovni jednotlivců v konkrétních situacích. V současné době se horlivě diskutuje o otázkách týkajících se registrovaného partnerství a případného svěřování dětí do výchovy osobám se stejnou sexuální orientací. Zákon o registrovaném partnerství nabyl platnosti od 1. července 2006. Práce se skládá ze dvou hlavních částí, a to části teoretické a výzkumné. Teoretická část byla vypracována sekundární analýzou dat, využity byly především odborné monografie a elektronické zdroje. Výzkumná část byla vypracována na základě vlastního výzkumu. Sběr dat byl uskutečněn mezi zástupci majoritní společnosti a jedinci s homosexuální orientací, potřebné údaje byly získány pomocí anonymních dotazníků. Výzkum mezi jedinci s homosexuální orientací proběhl v úzké spolupráci se sdružením Jihočeská Lambda, do kterého bylo zasláno padesát dotazníků, majoritní společnosti bylo přímou distribucí rozdáno také padesát dotazníků. Celkem byla získána a následně analyzována data dvaatřiceti osob s homosexuální orientací a čtyřiačtyřiceti osob z řad majoritní společnosti. Výsledky práce budou využity ve výuce, případně publikovány v odborných publikacích.
The Quality of Life of Homosexually Oriented Men and Women.
Keywords: Homosexualita Homosexuální identifikace Coming out Homosexuální orientace Homosexuální chování Registrované partnerství Homosexuální rodičovství